Защо цинка се добавя към пастите и изплакванията за зъби?

За какви цели се използва цинкът в козметологията?

Най-честото използване на цинк е в производството на продукти за мазна, склонна към петна кожа, слънцезащитни продукти, продукти за грижа за бебето, антиперспиранти, шампоани и други. Цинкът.

Дефицитът на цинк в организма води до нарушаване на кожата, кожата става суха и раздразнена, рискът от развитие на дерматит и екзема се увеличава, повърхностните рани и ожулвания не заздравяват дълго време. Придатъците на кожата също страдат: косата изтънява и опада рано, а ноктите стават чупливи и по тях се появяват бели петна.

Защо цинка се добавя към пастите и изплакванията за зъби?

Поради своите стягащи, противогъбични и антибактериални свойства, цинковите съединения в оралните продукти помагат за намаляване на образуването на зъбен камък, плака, миризма на дъха и предотвратяват заболяване на венците. Цинкът остава в слюнката няколко часа след употреба на пастата, като запазва полезните си свойства.

Ако след като прочетете статията, откриете повече от половината от симптомите на недостиг на цинк в себе си, направете анализ за съдържанието му в тялото. И едва след това въведете допълнителни източници на цинк във вашата диета. Не забравяйте, че излишъкът от всеки микроелемент е също толкова вреден за здравето, колкото и липсата му.

Цинкът е микроелемент, който играе една от най-важните функции в човешкото тяло.

Тялото на възрастен човек съдържа приблизително 2-3 g цинк. Това е вторият (след желязото) най-разпространен метал. Най-висока концентрация на цинк се намира в мускулите (60%) и костите (30%). Също така, висока концентрация на цинк се открива в простатната жлеза и спермата.

Дефицит на цинк

  • Цинкът е необходим за функцията или регулирането на повече от 300 ензима.
  • Той участва в биосинтеза на нуклеинови киселини, аминокиселини, протеини, специфични хормони (като инсулин, кортикостероиди, тестостерон).
  • Цинкът участва във формирането на пълноценен и адекватен имунен отговор.
  • Цинкът осигурява нормалното функциониране на мозъка, подобрява паметта, умствената работоспособност.
  • Той също осигурява нормален растеж и развитие.
  • Цинкът редотвратява оксидативното увреждане на клетките, има изразени антиоксидантни свойства.
  • Той участва в метаболизма на мастните киселини, витамин А.
  • Също участва в поддържането на здравето на костите, кожата, косата, ноктите.