Емоционалната интелигентност Emotional Quotient

„Трябва да развием навици. Можете да използвате дълъг издишване, минимална физическа активност или упражнения, свързани с релаксация и напрежение. Често използваме не най-конструктивните начини за контрол на емоциите: хапнете торта, изпийте няколко чаши или пушете. Намерете нещо, което наистина бързо ще ви успокои или, обратно, енергизира ”.

Емоционалната интелигентност Emotional Quotient – способността да разпознавате своите собствени и чужди емоции и да ги управлявате.

Емоционалната интелигентност Emotional Quotient е два пъти по-важна от твърдите умения.

Човек с високо ниво на емоционална интелигентност лесно се справя със стреса на работното място, ефективно разрешава конфликтите и получава необходимата информация и действия от колегите.

За да разберете вашия EQ, трябва да предадете въпросника MSCEIT от 141 въпроса или нашия тест от осем.

Емоционалната интелигентност може да се развие на три стъпки: редовно записвайте емоциите, разбирайте причините за вашите чувства, използвайте методи, които ви успокояват (дишане, медитация, ходене) или зареждате с енергия (спорт, танци, силна и забавна музика).

Емоционалната интелигентност Emotional Quotient – способността за ефективно разбиране на емоционалната сфера на човешкия живот: да разбирате емоциите и емоционалния фон на взаимоотношенията, да използвате емоциите си за решаване на проблеми, свързани с връзките и мотивацията.

Концепцията е въведена в научна употреба от П. Salovey и J. Mayer. Първите концепции на ИИ възникват през 1990 г., оттогава различни автори интерпретират това понятие по много разнообразен начин.

По дефиницията на J. Meyer, P. Salovei и D. Caruso, това е група умствени способности, които допринасят за осъзнаването и разбирането на собствените емоции и емоциите на другите (модел на способностите).

Компоненти на EI в модел на способността

В рамките на модела на способностите се разграничават следните йерархично организирани способности, съставляващи EI:

  • възприемане и изразяване на емоции
  • повишаване на ефективността на мисленето с помощта на емоции
  • разбиране на своите собствени и чужди емоции
  • управление на емоциите.
  • Тази йерархия се основава принципи.