Mоже ли микроциментът да се нанася върху подово отопление?

От какъв цимент да бъде пода в дома? Все повече хора избират да се отопляват чрез подово отопление. Но може ли микроциментът да се нанася върху подово отопление? Да, микроциментът може да се монтира на подово отопление без проблеми. Може да се нанася тънко върху под в дома, стени, стълби, бани и други Необходимо е да се спазва протокол за включване на отоплението, за да не се възпроизвеждат в микроцимента пукнатини, причинени от температурни промени в замазката.

Отоплението след полагане на микроцимент на пода в дома е както следва:

1. Включете отоплението поне 4 седмици след полагането на циментовия разтвор.

2. Поддържайте входящата вода към веригите при 25°C за 2 до 3 дни. След това постепенно увеличавайте температурата на водата до 45 °C и я поддържайте няколко дни.

3. Изключете отоплението поне 48 часа преди да започнете монтажа на микроцимента. Максималната температура на пода трябва да бъде 18 °C.

Микроциментовата настилка трябва да се полага върху циментови разтвори, които са достигнали напреднала фаза на втвърдяване. Това се случва след три до четири седмици, в зависимост от времето. Във всеки случай трябва да гарантираме, че хоросанът е практически сух. За да направите това, трябва да има максимум 5% влажност в субстрата, което трябва да се провери с уред за относителна влажност.

Препоръчваме да използвате качествени саморазливни циментови разтвори.

Подпорите с прахообразни разтвори не са подходящи, тъй като състоянието на основата за нанасяне трябва да е еднородно, в противен случай ще е необходимо да се консолидира. След нанасяне на микроцимента трябва да изчакаме поне 48 часа, преди постепенно да включим отново отоплението (+5 °C всеки ден). Винаги променяйте температурата постепенно в началото и в края на отоплителния период. Уверете се, че относителната влажност в помещенията не е твърде ниска. Винаги избягвайте натрупването на топлина, причинено от килими и черги или липса на пространство между мебелите и пода.

Важно! Между замазката и вертикалните стени винаги ще има разширителна фуга, за да може замазката да се разшири. Ако това не се спазва, могат да се появят пукнатини.

Водоустойчив ли е микроцимента

Микроциментът не е водоустойчив сам по себе си, но може да бъде, ако се използва уплътнител като завършек и по този начин микроциментът се нанася върху умивалници, душ корита, вани или мокри зони.