Щетите на колата след градушка

Поправяме щетите на колата след градушка сами

В момента се продават цели комплекти лостове за отстраняване на вдлъбнатини по каросерията на автомобила след градушка. Те могат да включват от 10 до 40 (а понякога и повече) различни куки и лостове, с които можете да премахнете повечето вдлъбнатини по повърхността на каросерията на автомобила. Все пак, честно казано, трябва да се отбележи, че такива комплекти ще бъдат безполезни за собственик на частни автомобили. В крайна сметка те струват много пари и ще трябва да ги използват, меко казано, рядко. Следователно те са по-подходящи за професионални сервизи.

Ако обаче все още имате такъв лост, тогава можете да опитате да извършите процедурата за поправяне сами. Процесът зависи от конкретната ситуация и степента на повреда, но средно се използва следния алгоритъм:

1.Измийте старателно повърхността на каросерията

По този начин ще видите по-добре нивото на повреда в бояджийството (ако има такова), както и дълбочината на вдлъбнатината.

2.За ремонти на щетите на колата след градушка в допълнение към самия инструмент, е препоръчително да използвате специален панел с редуващи се жълти и черни ивици. Благодарение на нея ще ви бъде по-лесно да намерите най-малките вдлъбнатини. И в процеса на деформацията им ще знаете до какво ниво трябва да се изтръгне повреденият метал на тялото на машината (вижте фигурата).

3.Ако е необходимо, трябва да се демонтират вътрешните елементи на облицовката. Те пречат на работата (най-често това е таванният панел, както и укрепващите елементи на капака или капака на багажника).

4.След това трябва да изберете куката с необходимия размер и форма и да се погрижите да намерите надеждна опора за лоста. Можете да използвате като такива отделни елементи на каросерията на автомобила или импровизирани инструменти, налични в гаража. Внимавайте да не повредите други елементи на тялото на машината, работете внимателно!

5.Металът на каросерията на автомобила обикновено е мек, така че при избора на значителен лост за работа за премахване на вдлъбнатини не е трудно. Просто трябва удобно да поставите лоста, което в някои ситуации може да бъде проблематично.

6.Ако използвате жълто-черен корекционен панел, тогава чрез отразяването му върху лакираната повърхност на тялото ще ви бъде лесно да прецените до какво ниво ще трябва да изстискате вдлъбнатина. Ако нямате панел, тогава поставете върху отстъп някакъв предмет с равна повърхност, който ще ви помогне да намерите същите ориентири.

7.При приключване на работата с една вдлъбнатина от градушката продължете към следващата. Ако е необходимо, използвайте кука с други размери.