Четки за боя: Материалът важен ли е?

Направете правилния избор: съвет за вас

Четките за боядисване могат да бъдат разделени на три вида, според вида на косъмчетата на работната част:

Четки за боя с естествен косъм

Особеността на естествената четина е, че когато е суха, тя имат „мек връх“ – люспестата структура на косъма осигурява гъвкавост и мекота. Тя също така осигурява възможност за вземане и задържане на боя или лак.

Но когато е в контакт с вода, люспите на косъма абсорбират вода и стават твърди, което води до загуба на гъвкавост и еластичност на четката.

Четки със синтетичен косъм

В края на 20 век човечеството се е научило да използва широко различни полимери като суровини за производството на определени неща.

Четките също отбелязаха своя дял от технологичния напредък и днес имаме най-широкия избор от синтетични четки за рисуване. Този тип косми са идеални за работа с дисперсионни бои на водна основа: акрилни, латексови, силиконови и др.

Синтетичните влакна са в състояние перфектно да абсорбират и задържат боята и да я разпределят равномерно върху повърхността без ивици.

Четките със синтетичен косъм са по-малко податливи на износване от естествените – такава четка ще издържи по-дълго. И влакната запазват геометрията си за дълъг период на използване (не стават рошави).

Днес синтетичните четки се предлагат в различни форми и видове – плоски, кръгли, скосени и т.н.

Четки за боя със смесен косъм

Тези видове четки вече са подходящи за работа с всякакви видове бои – както маслени и алкидни, така и на водна основа. Едновременно осигуряват добро поемане на боята и висока устойчивост на износване.

Но за маслени бои художниците все още препоръчват използването на естествени косми. А за акрилите – синтетични. Просто знайте, че има смесени четки. Не разбрах защо са необходими. Цена – да, евтино е.

Материали за изработка на четки за боя

Дръжките често са изработени от естествено дърво с лаково покритие, това е най-екологичният, евтин и лек тип. Пластмасата е малко по-скъпа, но по-практична: по-лесна е за почистване, не се намокря и не изсъхва. Превръзката за закрепване на купчината е изработена от неръждаема стомана.

За направата на четки за боя се използват както естествени, така и изкуствени косми. Някои модели се доставят с комбинирана купчина. Естествената купчина се използва черна или светла. Оптималното съотношение на цена и качество е с леки косми.

Да си улесниш живота! За да издържат по-дълго четките Ви, трябва да ги въртите, докато боядисвате / рисувате, без да натискате твърде силно. Четките не трябва да се оставят, докато не изсъхнат. Те трябва да бъдат окачени, за да не развалят купчината или да не оцветяват други предмети.

Как да почиствате Вашите четки за боя

В края на работата четките за боя и рисуване се измиват в керосин, а след това във вода и сапун, докато водата стане бистра. След това четките трябва да бъдат окачени да изсъхнат, така че да не докосват никакви повърхности, в противен случай ще се деформират.