Тайните при отглеждането на рози в стъпки

Техника при отглеждането на рози

Първо полейте добре почвата около розовите храсти.

Изкопаваме жлеб около розовия храст с диаметър, приблизително равен на диаметъра на короната на храста.

1 с.л. л. Смесете торовете с торф, като разбъркате добре.

Изсипете готовата смес в жлеба, като оставите вдлъбнатини.

Изравнете сместа в жлеба и поливайте отново обилно.

В тази схема се използва торф, тъй като задържа добре влагата в жлеба около храста, което допринася за дългосрочното освобождаване на хранителни вещества от гранулирани торове.

През есента съдържанието на азот в торовете трябва да се намали до 10-12% от общия обем. Процентът на съдържание на калий, напротив, трябва да бъде по-висок, отколкото през пролетта. Калият помага на розите да станат дървесни и да се адаптират по-добре към зимата.

Нашите препоръки

Следвайки нашите съвети и препоръки, можете не само да постигнете буйни и живи цъфтежи, но и да удължите живота на вашите красиви рози. Желаем Ви успех!

Засаждането и отглеждането на рози на вилата изисква сериозна подготовка – преди всичко информационна: прочетете класификацията, изберете сорт – не само по цвят, но и по форма и обем на храста, по степен на устойчивост на замръзване, чувствителност към различни заболявания, от интензивността на аромата и много други показатели.

След това си струва да проучите агротехническите характеристики на засаждането и отглеждането на рози и грижите за тях – в крайна сметка всеки вид има свои собствени правила за подрязване и повечето от тези капризни красавици изискват подслон за зимата. В този случай е необходимо да се вземе предвид какво да се засади в розовата градина между розите.

След това се преместваме в градината, внимателно избираме място за засаждане на рози и го подготвяме според всички правила. И едва тогава отиваме в градинския разсадник и закупуваме избраните екземпляри.

Място за засаждане на рози

Къде е най-доброто място за засаждане и отглеждане на рози?

Когато избирате място за засаждане на рози, трябва да запомните няколко основни правила:

1. Розата е слънцелюбиво растение. На сянка тя ще цъфти слабо и няма да покаже цялата си красота, а различни заболявания, които възникват при липса на светлина, няма да позволят на розата да живее дълго. Ето защо, за да засадим рози, ние избираме най-слънчевия ъгъл на мястото.

2. Важно е на мястото за засаждане на рози да преобладава слънцето от изток, което бързо може да изсуши сутрешната роса. Това ще намали развитието на гъбични заболявания.

3. Следващият важен момент е влажността. Розата не понася накисване, така че избираме високо място на мястото с ниски подпочвени води и не позволяваме стагнация на стопена вода през пролетта. В този случай на растенията трябва да се осигури обилно поливане през сухия сезон.