Съществуват ли рискове от приема на САРМС?

Какво представляват САРМС?

САРМС означава селективни модулатори на андрогенни рецептори. Това е категория съединения, които влияят на андрогенните рецептори в тялото ви. Нека разбием това.

„Андрогените като тестостерон и дихидротестостерон (DHT) са половите хормони, свързани с неща като развитие на мускулите, костна плътност и сексуално желание и функция“, обяснява д-р Санял.

Всеки има андрогени в тялото си. Но мъжете и хората, назначени мъжки по рождение (AMAB) произвеждат повече андрогени от жените и хората, назначени женски по рождение (AFAB).

За да вършат работата си, андрогените трябва да се свържат с определени рецептори в тялото ви. Но тези рецептори не винаги са напълно активирани. Това е нормално.

SARM заобикалят тази система. Мислете за SARMs като за ключ, който отключва андрогенните рецептори във вашите мускули и кости. Те отварят вратите и позволяват прилив на тестостерон и DHT в тези области.

Един ефект от това е по-бърз мускулен растеж, без да се налага да вдигате тежести. Но има и други ефекти. Потенциално опасни. Повече за тях след малко.

Какви са страничните ефекти и рисковете от SARM?

Някои хора ще ви кажат, че тъй като SARMs са придирчиви към това кои рецептори отключват, те нямат отрицателни странични ефекти. Или че тъй като действат различно от анаболните стероиди, те не представляват риск за вашето здраве.

Но научните изследвания говорят друго. Трябва да се направят още изследвания, за да се знае повече за ефектите на SARM и техните дългосрочни ефекти, но предварителните изследвания повдигнаха редица опасения.

FDA предупреждава, че досегашните изследвания свързват SARM с рискове и странични ефекти като:

  • Повишен риск от инфаркт или инсулт.
  • Психоза и халюцинации.
  • Нарушения на съня.
  • Сексуална дисфункция.
  • Увреждане на черния дроб и остра чернодробна недостатъчност.
  • Безплодие.
  • Спонтанен аборт.
  • Свиване на тестисите.

„SARM все още не са подложени на висококачествени надлъжни проучвания, които трябва да се случат, за да се разберат напълно техните рискове и всички ползи“, продължава той.

„Бъдещите изследвания също ще могат да ни кажат повече за това как SARM взаимодействат с други лекарства и добавки.“

Изследователите също така проучват потенциала за използване на SARMs медицински за хора, живеещи с тежка загуба на мускулна маса, като хора с свързана с възрастта мускулна загуба, ХИВ или хора, които са загубили мускулна маса поради химиотерапия.

Заслужават ли си САРМС рисковете?

Когато SARM се появяват през 90-те години на миналия век, те се разпространяват на пазара като „по-безопасна“ алтернатива на стероидите. Тази идея излиза от мода. Защото колкото повече научаваме, толкова по-малко безопасни изглеждат.

През 2017 г. FDA публикува изявление, предупреждаващо срещу SARMS, като отчасти казва, че „SARMs не са одобрени от FDA и са свързани със сериозни опасения за безопасността.“

Предупреждението продължава, че FDA има и ще продължи да предприема правни действия срещу компании, продаващи продукти, които съдържат SARM.

„Вие наистина хвърляте заровете, като приемате SARM, защото не знаем всичко, което те правят на тялото на биохимично ниво“, предупреждава д-р Санял.

„Храненето на здравословна диета с много постни протеини и редуване на кардио упражнения с тренировки с тежести ще бъде по-безопасният път за изграждане на мускули.“

И ако смятате, че добавката е правилният начин, говорете със здравен специалист за безопасни и ефективни опции.