Отпушване на каналите на кухненската мивка

Как да се отървете от запушванията в кухненската мивка

Когато измиете и изплакнете след готвене, мазнините и остатъците от храна лесно се отмиват. В дългосрочен план може да създаде запушване на мивката, което не позволява на водата да се оттича. Опитайте този метод за разтваряне на запушването с перилен препарат.

 1. Използвайте лъжичка и изпразнете застоялата вода, като я излеете в кофа.
 2. Изсипете 1 l препарат в канализацията и оставете за една четвърт, за да може препаратът да разтвори мазнина и други стари остатъци от храна.
 3. След това залейте с гореща вода от чешмата и оставете за още десет минути.
 4. Помолете някой да задържи или залепи преливния канал в мивката с кърпа.
 5. Поставете бутало върху дренажния отвор и се уверете, че се затваря плътно.
 6. След това го напълнете до половината и изпомпвайте нагоре и надолу с буталото.
 7. Ако имате двойни мивки, трябва да покриете канала на корито, където не използвате буталото, в противен случай водата ще се качи там поради налягането. Покрийте го с найлонова торбичка, върху която сте поставили тежест, като например чиния и мокра кърпа, или помолете някой да я държи надолу, докато помпате в другата мивка
 8. Когато усетите, че тапата се освобождава, изплакнете с топла вода.
 9. Повторете, ако е необходимо.

Предотвратете запушванията в кухненската мивка

 • Помислете какво изхвърляте в мивката. Лесно е да видите малки остатъци от храна да се плъзгат в канала с водата от изплакването и да си помислите, че тези малки остатъци не могат да навредят, но всичко се натрупва и рискувате в крайна сметка да запушите тръбите под мивката. Създайте си навик да използвате подвижната метална цедка, ако имате такава, и да я изпразвате в кофата за боклук. Ако нямате цедка, използвайте стъргалка със сито и преместете остатъците върху боклука.
 • Мазнините често са виновникът, който създава най-лошите запушвания в мивката. Избършете мазнината от тигана, преди да го измиете. Ако имате късмета да живеете в община, която предлага рециклиране на мазнини, добре е да си вземете така наречената екофуния. Завивате го на PET бутилка и когато мазнината в тигана или тенджерата се охлади след готвене, я изсипвате по фунията в бутилката. Когато бутилката се напълни, оставете я в подходящия кош за рециклиране. Просто и лесно и вие спестявате както време, така и енергия, като не се налага да разхлабвате запушванията, които се появяват в кухнята на редовни интервали.
 • Редовно почиствайте мивката с препарат и гореща вода и промивайте през дренажните тръби за известно време, за да се отървете от това, което може да причини бъдещи запушвания.