Недостатъци на звукоизолацията

Можем смело да кажем, че звукоизолацията като няма много недостатъци. По принцип те се появяват в случаите, когато купувате каменна вата с лошо качество от безскрупулни производители. Тогава материалът може да се намокри, което означава, че може да загуби хидрофобните си свойства, да стане крехък и дори да отдели токсични елементи във въздуха.

Като цяло могат да се разграничат следните недостатъци на звукоизолацията:

  • Сравнително висока цена.

Такава цена се различава от материала на известни марки, които гарантират, че изолацията е направена от чисти базалтови скали, е екологична и ще продължи дълго време.

  • Малко количество прах.

Влакната от каменна вата практически не се пробождат, за разлика от стъклената или шлаковата вата. Разклащането на базалтовото покритие обаче води до появата на малки облаци прах. Категорично не се препоръчва вдишването им. Ето защо си струва да използвате респираторна маска по време на работа.

  • Наличието на шевове в ставите.

Така наречените студени мостове възникват на места, където плочите или рогозките от каменна вата не се допират достатъчно плътно. Следователно, за да се избегнат загуби на топлина, по време на монтажа е необходимо тези отвори да се запечатат с пяна.

Необходимо е да изберете каменна вата въз основа на вашите цели и мястото, където се използва изолацията. Когато купувате материал, обърнете внимание на следните препоръки:

Ако ще изолирате покрив, който е изграден с наклон, тогава купете топлоизолатор с дебелина 15 сантиметра и плътност до 40 килограма на кубичен метър. В противен случай с течение на времето има опасност изолацията да провисне.

За изолиране на вътрешни прегради използвайте звукоизолацията с плътност до 50 kg/m 3 . Този индикатор ще осигури необходимата звукоизолация.

Носещите стени се препоръчва да бъдат изолирани от външната страна. Така ще извадите точката на оросяване, където ще се появи кондензатът, на улицата. Препоръчително е да се използва каменна вата с дебелина около 10 сантиметра и плътност минимум 80 килограма на кубичен метър.