Люлеещ се стол, който ще подобри значително здравето Ви

Люлеещ се стол, който може да Ви излекува

Мебел с ползи за здравето? Простият люлеещ се стол може да Ви направи много по-щастливи, да спите по-добре и много повече. 

Може ли една мебел да има ползи за здравето? Ако е люлеещ се стол, може! Люлеещият се стол има място във всеки дом или веранда. И докато най-често се свързват с бебета и възрастни хора, тяхното успокояващо, ритмично движение може да бъде от полза за всички. Оказва се, че този прост акт на люлеене освобождава ендорфини, които могат да подобрят настроението и да намалят стреса – нещо, което накара медицинската общност да седне и да забележи. Дори някои летища в САЩ добавят люлеещи се столове, за да облекчат безпокойството на пътниците. Ако сте търсили просто решение на сложните си здравословни проблеми, люлеенето в люлеещ се стол може да е отговорът, който търсите.

5 начина, по които люлеещите се столове могат да подобрят здравето ви

1. Подобрен сън

Страдащи от безсъние, обърнете внимание! Всички знаем, че нежното полюшване на люлка успокоява бебетата и им помага да заспят. Има и проучвания, които показват, че може да помогне на големите хора да заспят – и да останат спят – също. Освен това изследователите установиха, че люлеенето засилва консолидацията на паметта по време на сън.

2. Намалено желание за алкохол

Изследователи на зависимости, свързани с употребата на вещества, установиха, че пациентите, които прекарват времето си в люлеещи се столове, имат по-малко желания за пиене. Също така по време на проучването клиницистите отбелязват, че когато са изправени пред желание за пиене, участниците се люлеят, за да се успокоят.

3. Укрепване на психичното здраве

Проучване от 1998 г. на пациенти в старчески дом установи, че тези, страдащи от деменция, които се клатеха 1-2 часа на ден в продължение на 6 седмици, бяха по-малко тревожни и също поискаха по-малко болкоуспокояващи. Изглежда актът на продължително ритмично упражнение насърчава освобождаването на ендорфини, което повишава настроението. Психотерапевтът Leslie E. Korn, Ph.D., преподава терапевтично люлеене на хора с тревожност, стрес, посттравматично стресово разстройство, аутизъм и шизофрения. „Люленето на всички етапи от живота ангажира шаблона на докосването и вътрешното бебе. Ние не израстваме от нуждата от този вид успокоение; ние просто обикновено не го получаваме или даваме като възрастни.

Ползи за физическото състояние

4. Подобрен баланс

Паданията са основната причина за посещения в спешното отделение при пациенти над 65 години. Често срещан рисков фактор за падане при възрастните хора е намаляването на сетивното възприятие, което води до влошаване на равновесието. Люлеенето, изглежда, може да помогне. Вътрешното ухо има нещо, наречено вестибуларен лабиринт, който е пълен с течност. Когато главата се движи, течността стимулира нервните окончания, които изпращат импулси към мозъка. Люлеенето насърчава движението на тази течност, като по този начин увеличава усещането за баланс.

5. Следоперативно заздравяване

Ако някога сте имали коремна операция, знаете, че нормалният протокол е да ви измъкнат от леглото, да седнете на стол и да ходите възможно най-скоро след операцията. Това е за предотвратяване на следоперативна дисфункция на червата или POI. Въпреки това пациентите, които са използвали люлеещи се столове по време на възстановяване, са имали съкратени случаи на POI. Упражнението, изпълнявано при люлеене, стимулира притока на кръв, което насърчава заздравяването. И помните ли тези ендорфини? Действат и като аналгетик, облекчават болката.

Люлеещият стол е чудесно допълнение към всеки дом. Независимо дали става въпрос за модерен планер, люлеещ се стол или старомодна дървена люлка, това може да е идеалният празничен подарък за вас или за любим човек. Още по-добре вземете две за предната си веранда и поканете съсед да седне за малко.