Видове лазери за епилация

Ето някои видове лазери за епилация

Александрит лазер

Александритните лазери за епилация генерира лъчение с дължина на вълната 755 nm, тоест в областта на минимална абсорбция от хемоглобин и максимална абсорбция от меланин. Продължителността на пулса е 0,25 – 300 ms. Александритът е по-бърз лазер в сравнение с рубина, тъй като честотата на повторение на импулса е няколко пъти по-висока – до 10 Hz. Енергийният поток към тъканта е до 100 J / cm² на импулс. Ограничения върху типове кожа I-IV според Fitzpatrick, най-добрият сред всички видове лазери за епилация на светлина, съдържащи малко меланинова коса.

В научната литература няма доказателства, че продължителността на лазерен импулс влияе на резултата от епилация. Така, според Голдбърг, средното понижение на броя на космите, изчислено 6 месеца след епилация с александрит лазер, е било 33,1% за лазер с импулс 2 ms и 33,9% с пулс 10 ms. Освен това в изследваната група от 14 пациенти не е имало случаи на хиперпигментация или белези.

Според Нани и Алстър намаляването на косата след епилация с александрит лазер е било 66% до края на първия месец след лечението, 27% след 3 месеца и 4% след шест месеца. Както в предишното проучване, няма значима разлика между резултатите от епилация, извършена от лазер с дължина на импулса 5, 10 и 20 ms.

Днес александритовият лазер е най-бързият и най-ефективен лазерен епилатор за тип I-IV тип кожа, с право се счита за „златен“ стандарт за лазерно обезкосмяване за светла кожа.

Диоден лазер

Диодният лазер генерира невидима светлина с дължина на вълната 810 nm в близкия инфрачервен спектър, тоест в областта на средна абсорбция от меланин. Продължителността на импулса е от 5 до 30 ms, честотата е до 2 Hz, енергийният поток към тъканта е до 60 J / cm². Диоден лазер, подобно на рубинен, не може да осигури ефективна епилация на светла и червена коса, както и на косата върху дъбена кожа, той се използва за тип I-V.

Итутриев алуминиев гранатен лазер (Nd: YAG лазер)

Итриевият алуминиев гранатен лазер се използва широко в лазерната медицина за премахване на татуировки. Лазерното излъчване се генерира при преходите на неодимови йони (Nd3 +), които са вградени в алуминиево-итриево-гранатни кристали.