Кой може да получи шофьорска книжка след успешно положени изпити в автошколата

Как протича обучението в автошкола за получаване на шофьорска книжка през 2022 – 2023 година

За да получите шофьорска книжка, която е необходима за управление на превозно средство, трябва да минете през обучение в автошкола, да получите свидетелство за професия шофьор и успешно да положите изпитите в КАТ. Няма други законни начини да станете притежател на шофьорска книжка. До 2013 г. беше възможно да се премине отдясно, без да се вземе курс по шофиране, но законите се промениха, за да се подобри качеството на обучението на шофьорите и по този начин да се подобри безопасността на пътя.

В тази статия ще разгледаме как автошколата обучава своите курсисти за шофьорски книжки и как можете да получите лиценз за шофиране на кола или друг транспорт, без да посещавате уроци в училище.

Ще отговорим на често задавани въпроси относно учебния процес и ще обсъдим онлайн курсове по шофиране. Ще опишем целия процес, като започнем с определянето на възрастовите граници и избора на образователна институция, а самата програма и поетапния ред на класовете можете да намерите по-долу.

Кой може да получи след успешно положени изпити в автошколата

За постигане на целите за осигуряване безопасността на движението по пътищата, чл. 26 от Федералния закон № 196, в сила в последната редакция от 30.07.2019 г. Определя условията за получаване на удостоверение, потвърждаващо правото за управление на превозно средство.

Вниманието се фокусира на първо място върху липсата на противопоказания по здравословни причини на лица. Които могат да бъдат допуснати до изпити след преминаване на професионално обучение за водачи.

Вторият критерий за допускане до изпити в автошколите е възрастта.

Освен притежанието на шофьорска книжка те налагат изисквания и за практически умения за управление при допускане до управление на определени категории превозни средства.

Така че, най-малко една година след получаване на правата за управление на автомобил в автошколата. Можете да кандидатствате за право да управлявате превозни средства от следните категории. Четете за тях в следващата ни статия.