Кои са общите правила за хранене на кучета

Храна за кучета. Как правилно да храним куче?

Този въпрос винаги е бил от съществено значение за всеки собственик на куче. Всеки от нас иска да поглези своя опашат приятел, като в същото време е от съществена важност  да поддържа здравето и жизнеността му. А ние знаем, че от голямо значение това зависи от факт, с какво и как тече процеса хранене на кучета.

При динамичния, съвременен ритъм на живот става важно храненето на кучето да не изисква много трудоемкост и усилия. Нека в тази статия се опитаме да разберем кои са основните точки, които трябва да вземете предвид при съставянето на меню за кучета.

Има няколко общи правила за хранене на кучета:

Домашният любимец трябва да се храни след разходка, т. к. храненето преди изпразване на червата и пикочния мехур е нездравословно за него.

При кучетата, за разлика от котките, раната не трябва да се оставя свободно достъпна през целия ден. Ако Вашият домашен любимец не е изял закуската или вечерята си, махнете тази храна известно време преди следващото хранене.

Опитайте се да покажете твърдост и да устоите на този умоляващ и тъжен поглед и не давайте на кучето хапки от масата си. В противен случай, винаги по време на Вашето хранене (на собственика), кучето ще отделя стомашен сок, а това е вредно за здравето му.

Ако е възможно, придържайте се към рутина и хранете кучето си по едно и също време на деня. Повечето ветеринарни лекари са на мнение, че малките и средни кучета трябва да се хранят два пъти на ден. А големите кучета над 30-35 кг трябва да се хранят веднъж на ден.

Избягвайте активни игри и тежки физически натоварвания веднага след хранене – това е изпълнено с риск за стомашния волвулус при кучето. Добре е да знаете това.

Ако Вашият домашен любимец има лошо храносмилане, той не трябва да се храни. Докато симптомите не изчезнат или не бъде поставена диагноза от ветеринарен лекар.