Как изолацията от каменна вата влияе върху околната среда?

Влияние на каменна вата върху околната среда. Важно е да се вземе предвид производството на каменна вата. В основата си каменна вата обикновено взема отпадъци от други сектори. Стомана и стъкло (използвайки до 90% рециклирано съдържание за създаване) и превръща тези отпадъци в нещо полезно.

Най-забележителната част от производствения процес е изгарянето, необходимо за стопяване на тези отпадъчни продукти, за да могат да бъдат изпредени във вълна, както и добавянето на химически свързващи вещества.

Така че докато каменна вата има добро количество вградена енергия по време на производството. Тя всъщност е много по-ниска от другите форми на изолация. Това е около половината от фибростъкло и една пета от полиизо и EPS, що се отнася до използваната вградена енергия. Все пак то е много по-високо от по-естествените алтернативи като целулозата, която е само една пета от въплътената енергия на минералната вата. Вата от овча вълна и коноп също ще имат много по-висок резултат в скалата за ниска въплътена енергия.

Влияние на каменна вата върху природата

Поради способността си за свиване, каменните вати са много транспортируеми, тъй като могат да бъдат компресирани до около една девета от некомпресирания си размер. И не можем да забравим целта на изолацията на първо място — да се погрижим за комфорта и да сведем до минимум изискванията за отопление и охлаждане на нашите домове (като по този начин намаляваме въглеродния си отпечатък).

И тъй като е устойчива на влага, огън и насекоми, можете да очаквате каменна вата да има дълъг живот.

Здравословна ли е изолацията от каменна вата?

Плочите от минерална вата са непроницаеми за влага, което означава, че не е нужно да се притеснявате за мухъл или плесен. Може би най-големите последици за здравето са налице по време на инсталирането. Въпреки че формалдехидът може да бъде изключен от по-новите версии, добра идея е да носите подходящи очила, маски и ръкавици по време на процеса на инсталиране.

Устойчива ли е изолацията от каменна вата?

И така, обратно към нашия първоначален въпрос дали този строителен материал получава одобрение или неуспех от страна на устойчивостта . Повечето строители биха дали положителна оценка. Все пак е един от най-разпространените изолационни материали, може би на второ място след изолацията от фибростъкло.