Какво предизвиква запушване на каналите

Какво предизвиква запушване на каналите?

Запушване на каналите е чест проблем, който може да създаде неприятности и неудобства за домакинството. В следващата статия ще разгледаме някои от основните причини, които могат да предизвикат запушване на каналите.

  1. Натрупване на отпадъци и мръсотия. Една от най-честите причини за запушване на канали е натрупването на отпадъци като хранителни остатъци, мазнини, косъм и други замърсители. Тези материали се задържат в тръбите и с течение на времето могат да създадат блокаж.
  2. Растеж на корени: Ако в близост до канализационната система има дървета или други растения, корените им могат да проникнат в тръбите, причинявайки физически прегради и запушвания.
  3. Натрупване на варовик и котлен камък. Течната вода често съдържа минерали, които се налагат на стените на каналите и с течение на времето образуват т.нар. варовик и котлен камък. Те могат да намалят пропускливостта на канала и дори да го блокират напълно.
  4. Деформации и драскотини по повърхността на тръбите. С времето тръбите могат да се износят и повредят, което може да създаде неравности и прегради, върху които материалите се задържат.
  5. Обемни предмети или материали. Инцидентно попадане на предмети като дрехи, косъм, играчки и други в канала може да предизвика блокаж и запушване.

Спазването на някои прости предпазни мерки, като редовно почистване на сифоните и използване на филтри в кухненската мивка, може да помогне за предотвратяване на запушването на каналите. В случай че се сблъскате с по-сложни проблеми, е препоръчително да се обърнете към професионални фирми за помощ. Справяне със запушване на каналите потърсете тук