Какво е химическо чистене и за какво са нужни тези услуги?

Професионалното химическо чистене

Това е процесът на почистване на текстилни продукти, който включва използването на органични разтворители. Целта на тази процедура е да премахне упорити петна, които не могат да се справят с обикновеното машинно или ръчно пране. Услугите за химическо чистене са много по-евтини от купуването на нови неща вместо развалени. Рисковете са минимални.

По принцип много тъкани са нежелателни за изпиране или почистване на „народни средства“ у дома. Когато се опитвате сами да се отървете от петната, има голяма вероятност за трайно разрушаване на продукта. Най-разумното решение е да погледнете адресите на местата за химическо почистване и да занесете дрехата до най-близкия пункт за събиране.

Услуги за професионално химическо чистене: от 19 век до наши дни

Първата професионална служба за химическо чистене се появява в средата на 19 век. Негов собственик беше Жан Батист Джоли. Предприемчивият французин имаше собствено боядисване и обърна внимание на всички факти, свързани с тъканите. Един ден той видял прислужница случайно да почисти петно ​​върху покривка, като просто разлял керосин върху него. Това беше отлична мотивация за експериментите му с материали и разтворители.

Жан Батист Джоли откри, че керосинът отлично премахва упоритите петна и отвори първата услуга за химическо чистене. Той използвал нефтопродукти за почистване на тъкани. Други предприемачи поеха опита му, но всички те бяха изправени пред същия проблем – запалимостта на средствата.

Проблемът със запалимостта на почистващите вещества е решен от Джоузеф Стодард, който изобретил не толкова опасен, но толкова ефективен като керосин, разтворител. Използван е до 30-те години на 20 век. По-късно се появи перхлоретилен, който все още се използва при професионално химическо чистене. Безопасен е, не уврежда тъканите и перфектно премахва дори упоритите замърсявания.

Алтернатива на химическото почистване с перхлоретилен е аквацистът. В процеса на отстраняване на замърсители се използват вода и повърхностноактивни вещества, детергенти, мазнини, петна за отстраняване. Методите и средствата за химическо чистене на всеки конкретен продукт трябва да бъдат избрани от квалифициран технолог. Те зависят от вида плат, характеристиките на самия продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *