Какво е химическо чистене и за какво са нужни тези услуги?

Професионалното химическо чистене

Това е процесът на почистване на текстилни продукти, който включва използването на органични разтворители. Целта на тази процедура е да премахне упорити петна, които не могат да се справят с обикновеното машинно или ръчно пране. Услугите за химическо чистене са много по-евтини от купуването на нови неща вместо развалени. Рисковете са минимални.

По принцип много тъкани са нежелателни за изпиране или почистване на „народни средства“ у дома. Когато се опитвате сами да се отървете от петната, има голяма вероятност за трайно разрушаване на продукта. Най-разумното решение е да погледнете адресите на местата за химическо почистване и да занесете дрехата до най-близкия пункт за събиране.

Услуги за професионално химическо чистене: от 19 век до наши дни

Първата професионална служба за химическо чистене се появява в средата на 19 век. Негов собственик беше Жан Батист Джоли. Предприемчивият французин имаше собствено боядисване и обърна внимание на всички факти, свързани с тъканите. Един ден той видял прислужница случайно да почисти петно ​​върху покривка, като просто разлял керосин върху него. Това беше отлична мотивация за експериментите му с материали и разтворители.

Жан Батист Джоли откри, че керосинът отлично премахва упоритите петна и отвори първата услуга за химическо чистене. Той използвал нефтопродукти за почистване на тъкани. Други предприемачи поеха опита му, но всички те бяха изправени пред същия проблем – запалимостта на средствата.

Проблемът със запалимостта на почистващите вещества е решен от Джоузеф Стодард, който изобретил не толкова опасен, но толкова ефективен като керосин, разтворител. Използван е до 30-те години на 20 век. По-късно се появи перхлоретилен, който все още се използва при професионално химическо чистене. Безопасен е, не уврежда тъканите и перфектно премахва дори упоритите замърсявания.

Алтернатива на химическото почистване с перхлоретилен е аквацистът. В процеса на отстраняване на замърсители се използват вода и повърхностноактивни вещества, детергенти, мазнини, петна за отстраняване. Методите и средствата за химическо чистене на всеки конкретен продукт трябва да бъдат избрани от квалифициран технолог. Те зависят от вида плат, характеристиките на самия продукт.