Какво е полезно да знаете за ремонт на автомобил, повреден от градушка

Понякога се случва така, че метеорологичните условия са непредсказуеми и могат да донесат неприятни изненади под формата на градушка, като се случва градушката да е дори с големина на орех, дори и повече. Такива необичайни „подаръци“ от небето повреждат визията на автомобила като оставят дълбоки вдлъбнатини основно на покрива на всяка кола.

Ако Вашата кола е нямала късмет и това се е случило, тогава просто приемете случилото се, не се притеснявайте излишно, защото ремонтът на автомобили след градушка е често срещано нещо в автомобилните сервизи и автомобилните механици могат да го поправят,  Някои могат и сами да се справят, ако желаят.

Има поне пет етапа на повреда на автомобила от паднала градушка:

  • незначителни драскотини на лака, които не достигат до боята;
  • напукана и натрошена боя без вдлъбнатини в металната част;
  • вдлъбнатини в тялото на автомобила без увреждане на боята;
  • многобройни повреди по боята и дълбоките вдлъбнатини на метала;
  • дълбоки вдлъбнатини с повреди от боядисване, както и  счупване на стъкло.

При всичко това основните методи за ремонт, които съществуват, са само три.

Обикновено, ако колата е попаднала под голяма градушка, тя ще бъде изцяло боядисана. Всичко започва с етапа на замазка. Независимата замазка на автомобила Ви позволява да запълвате чипове и леки вдлъбнатини след градушка (можете да използвате както универсална, така и завършваща замазка). След това следва грундът на колата на 2-3 слоя. Важно е да изчакате, докато грундът напълно изсъхне.

Какво следва да се има предвид при повреда на автомобила

Трябва да се разграничат вдлъбнатини от падналата градушка и беленето на боята. Деформацията на метала възниква, само когато падат големи (не по-малки от големината на гайка) и съответно тежки градушки. В този случай LCP може да остане почти невредим. Малката градушка, напротив, не вреди на метала, но може да напука и обели боята и лака на автомобила.