Какво е коучинг

Какво е коучинг?

“Коучингът отключва потенциала на човек да максимизира собственото си представяне. Помага им да учат, вместо да ги учи.”

Джон Уитмор

Какво е коучинг. Казано по-разбираемо, коучингът е процес, който има за цел да подобри представянето и се фокусира върху „тук и сега“. А не върху далечното минало или бъдеще. Въпреки че има много различни модели на коучинг, тук не разглеждаме „треньора като експерт“. А вместо това коуча като фасилитатор на обучението.

Има огромна разлика между това да преподаваш на някого и да му помагаш да учи. В коучинга, по същество, коучът помага на индивида да подобри собственото си представяне: с други думи, помага му да се научи.

Добрите треньори вярват, че човек винаги има отговор на собствените си проблеми, но разбира, че може да се нуждае от помощ, за да намери отговора.

Много „треньори“ ще разпознаят значително припокриване между тяхната роля и ролята на учител. Това може би важи най-вече за спортните треньори, които често са висококвалифицирани в своя конкретен спорт и се стремят да усъвършенстват техниката и уменията на своите спортисти.

Следователно може да е полезно да разглеждаме както коучинга, така и преподаването като спектър.

Треньорски спектър

Като треньор ще има моменти, в които ще се водите от човека, когото тренирате.

Възможно е обаче да има моменти, когато вие като експертът трябва да предоставяте информация. Например за спортните треньори това може да включва и вземане на решение кога определена дейност е безопасна и защо.

Заключение

Терминът „коучинг“ означава много различни неща за различните хора, но като цяло се отнася до подпомагане на хората да решават собствените си проблеми и да подобряват собствените си резултати.

Няма значение дали коучингът се използва в спорта, живота или бизнеса, добрият треньор вярва, че хората винаги имат отговор на собствените си проблеми. Те просто се нуждаят от помощ, за да ги отключат и той е там, за да им помогне.