Какви са стандартите за детска зона за забавления в ресторанта?

Какви са стандартите за детска зона за забавления в ресторанта? Основният поток от гости през делничните дни е от 15:00 до 20:00 часа. В тези часове родителите взимат децата си от училище или детска градина, отиват в търговски центрове, а след това се отбиват в ресторант. Увеличете търсенето на услуги сутрин и през деня – предлагайте отстъпки. Децата ще си играят в детския кът в ресторанта, родителите ще са доволни от предложението. Например от 10:00 до 12:00 продавайте любимия си десерт или напитка на половината от обичайната цена. Ще се получи хубав и доходоносен ефект.

Какви са стандартите за детска зона за забавления в ресторанта?

За да разработите ефективни промоции, се нуждаете от компетентен подход и необходимите инструменти. Свържете се със специалистите. Има различни програми за лоялност и безплатен пробен период.

Изберете фиксирани или планирани отстъпки. Помислете за кои елементи от менюто ще се отнасят, как точно ще работят, за всички или за определена част от аудиторията. По този начин ще привлечете редовни посетители.

Увеличете проверката си на цените в подобни ресторанти с детски кът, поради интересно меню с детски ястия или скоростта на обслужване на персонала. Истинско е.

Помнете сезонността. От октомври до април ще има повече гости с деца в ресторанта ви с обособен детски кът. Посещаемостта закономерно ще намалее през лятото.

За да не загубите клиентелата си, предложете карта за отстъпка или мобилно приложение за ресторанта с детски кът. Например посетителите на вашия ресторант трупат бонуси и ги харчат при следващите си посещения. От две подобни заведения, гостът ще избере това, в което има бонус карта.

Важно е да не създавате допълнителни затруднения за госта – опростете процеса на получаване на привилегии, доколкото е възможно. Това привлича, не услужнява процеса. Предлагат се удобни мобилни приложения, които ще заменят обикновената карта за лоялни клиенти и ще бъде винаги под ръка.

Освен това, благодарение на мобилното приложение, гостът във вашия ресторант с детски кът винаги ще може да разбере местоположението на вашето заведение и ще бъде наясно с всичките ви промоции и оферти.

Препоръчително ли е да се развива по-нататък? Предлагайте повече услуги: провеждайте творчески майсторски класове, създавайте детско кафене или продавайте празнични принадлежности.

Посещаемостта се влияе и от отличителната черта на заведението, вашия уникален „трик“. Помислете какво е вашето предложение и вашето предимство? Например, вие може да сте  сте първият, който отваря детски кът в ресторанта си във вашия район. Или сте наясно, че другите ресторанти с детски кътове нямат детско меню и предлагани забавления като вашите. Например, децата идват при вас, за да си купят вкусни мини кнедли и да изградят замъци от кинетичен пясък. Това си е добро предимство и работеща идея за вашия ресторант и детска зона за забавления в ресторанта.