Какви са методите за дистанционно отчитане на водомери?

Има 2 начина за дистанционно отчитане на показанията.

Първият инсталира отделен модем. Всички данни, предадени чрез импулсен метод, се изпращат до модема, който изпраща информацията през Wi-Fi. След това един модем чете показания от два брояча наведнъж за  дистанционно отчитане на информация от водомери. Но веднага след инсталирането е необходимо да се калибрира, данните ще се изпращат по мрежата два пъти на ден.

Вторият метод са измервателни уреди с вече вграден модем, които се инсталират като стандартни модели на тръби. Вграденият модем ще ви позволи да избегнете инсталирането на допълнителни устройства. В противен случай работи по подобен начин с външен модем, предавайки данни през интернет.

Как да свържете измервателния уред към модема (контролера)

Как се осъществява връзката с модема:

1/Влезте в личния си акаунт на уебсайта на производителя или жилищно-комуналните услуги.

2/Инсталирайте модула.

Процедурата може да се извърши от специалист или от собственика. Необходимо е да се заведе краят на кабела в херметическия тръбопровод на корпуса на контролера и да се свърже с модулния блок

Забележка! Свързване на контролера към електронен брояч. Процедурата е възможна само с участието на представител на електроснабдителната компания, който има достъп до запечатания капак за свързване на модула към мрежата

Трябва да подпишете документи за прехвърляне на данни към HOA или управляващото дружество по нов начин.

Калибрирайте контролера. Това изисква устройство с достъп до Интернет. Конфигурационната документация е приложена към всеки модем поотделно.

Къде да вземете контролер и как да изберете

Повечето от тях са аналози един на друг. Основното условие е да купувате не най-евтините модели. Най-добре е да обърнете внимание на устройства с дълга гаранция и експлоатационен живот. Такива модели ще бъдат по-скъпи при покупка, но ще спестят от разстояние. Значително предимство на модела е системата против течове.

Забележка! Устройствата за дистанционно предаване на показания трябва да бъдат закупени в специализирани магазини.