Каква е ползата от терапевтичните упражнения?

Всички знаем за ползите от движението. Но движението не е само бягане, активно ходене, клякане или скачане. То включва също въртене на ръцете, краката, наклони на главата, на тялото, усуквания и др. В лечебната гимнастика всички определени движения следва да се извършват под наблюдението на лекар. Тоест, това е двигателна терапия под наблюдението на физиотерапевт поотделно или в група. Целта е да намали и премахне функционалните ограничения, смущения и болки при пациента, връщайки го в познатата му естествена среда.

В процеса се използват упражненията за укрепване на мускулите, упражнения и техники за мускулно разтягане, техники за меки тъкани, стабилизиране на ставите, балансиращи и координационни упражнения.

Упражняващата терапия позволява на тялото да се възстанови от наранявания, заболявания, укрепва човешкото здраве.

Техниката се използва от древни времена. Първото споменаване на използването на упражнения за лечение датира от около 2,5 хиляди години преди началото на нашата ера на Изток.

Ефектите от тренировъчната терапия върху тялото са тонизиращи, компенсаторни, нормализиращи функциите. Упражненията влияят върху метаболитните процеси, емоционалното състояние, добре координираната работа на нервната система, подобряват храненето на мускулите и връзките, засилват сърдечния мускул.

Показания за назначаване на лечебна гимнастика:

  • възстановяване от травми и наранявания;
  • синдром на хронична болка;
  • дегенеративни заболявания на гръбначния стълб и ставите;
  • хронични респираторни заболявания;
  • нарушена стойка на деца и възрастни;
  • различни форми на плоско стъпало;
  • наднормено тегло;
  • дълга почивка преди спорт;
  • желание за подобряване на физическата годност и формата на тялото.

Има общи и специални видове лечебна гимнастика:

Общи видове–за оздравяване на целия организъм като цяло;

Специални видове –подбират се в зависимост от конкретни цели, например, специални дихателни упражнения при заболявания на дихателната система, като бронхиална астма, бронхит; раздвижване на ставите след травми и др.

За ефективността на лечебната гимнастика е важен индивидуалният подход, редовността и разнообразието от упражнения, както и системността, продължителността на занятията, увеличаването на физическата активност, също и цикличността, като се вземат предвид характеристиките, свързани с възрастта.