Иконите в домовете ни

5.5. Как да подредим домашен иконостас?

– Когато поставяте икони в жилището на християнина, източният ъгъл на стаята е традиционно специално разпределен. В този така наречен червен ъгъл е уредено място за икони, лампи, светена вода, просфора и други светилища. Възможно е, ако условията не позволяват, да се организира място за икони не в ъгъла на стаята и не строго от източната страна (но не и от западната). Препоръчително е да се избягва непосредствена близост на икони до телевизор, компютър, огледала, които могат да отвлекат вниманието от молитвата. Не трябва да поставяте декоративни предмети от светски характер до светите икони.

Поръчайте икона за Вашия дом. Онлайн магазин: „BGikoni“. Обадете ни се, за да поръчате при нас Вашата икона: +359 886 811 379. Адрес: София, ж.к. Дървеница бл.21, вх.Б, ап.47

5.6. Как да закачаме икони у дома, в какъв ред?

– Необходимо е да поставите икони в свещения ъгъл или домашен иконостас според принципа на йерархията. Основното място трябва да бъде отредено на иконите на Света Троица, Господ Исус Христос и Пресвета Богородица. Иконата на Пресвета Богородица по правило се поставя вляво (когато се гледа изображението) на иконата, изобразяваща Спасителя. Останалите икони са разположени от двете им страни, изобразявайки катедрала на светци около Господ Исус Христос. Над всички икони е желателно да поставите светия кръст.