Изкопни ями – как да почистим пречиствателната си система?

Общ принцип на действие на изкопните ями

В третата камера на всички изкопни ями практически пречистените отпадъчни води се подлагат на окончателна обработка. Тук също присъстват бактерии, които напълно унищожават канализацията. Ако течността се източи в полето за филтриране, останалите примеси се утаяват на дъното. В случай, че се използва камера без херметично дъно, частиците се отлагат върху филтърното легло (чакъл, чакъл и др.). Неразтворимата утайка, останала на дъното на устройството, трябва периодично да се отстранява с камион за отпадни води около 1 път на месец.

Трябва да се отбележи, че това описание е схематично, предавайки работата на структурата в общи линии. На практика този процес е по-сложен, тъй като една септична яма може да се състои от един голям резервоар с няколко камери или може да бъде комплекс от няколко резервоара. Колкото повече отделения има устройството, толкова по-чиста ще бъде течността на изхода.

Почвено допочистване на изкопни ями

Почвеното допочистване е задължително, ако изкопната яма служи като един от елементите на пречиствателната система. Методът и видът на последваща обработка на почвата зависи от почвата, необходимото качество на почистване, терена, нивото на подпочвените води и различните климатични особености.

В случай, че заустването на избистрени отпадъчни води без последващо пречистване е забранено от санитарните стандарти, тогава допълнително се използва полето за филтриране. Това е тръбопровод от дренажни тръби, които са положени върху слой от развалини с дебелина на пясъчна основа. В този случай водата първо преминава през пясъка, след това навлиза в развалините и едва след това се абсорбира в почвата.

Схема за почистване

 • филтър кладенец;
 • абсорбиращ изкоп;
 • филтър за пясък и чакъл;
 • подземно филтрационно поле.
Предимства и недостатъци на изкопните ями

Разбира се, много собственици на селски къщи разумно повдигат въпроса за целесъобразността на използването на пречиствателни съоръжения. На първо място, използването на изкопни ями за канализация ви позволява да постигнете следните цели:

 • Висококачествено пречистване на отпадъчни води от вредни примеси.
 • Няма нужда от постоянно наблюдение на работата на устройството.
 • Възможност за монтаж на оборудването практически при всякакви условия.
 • Дълъг експлоатационен живот.
 • Пълна липса на неприятни миризми.
 • Рядка честота на изпомпване на резервоара.
 • Лесно използване и подобряване на качеството на човешкия живот.

Сред недостатъците трябва да се подчертае доста високата цена на някои видове оборудване. Експертите обаче не препоръчват да спестявате от закупуването на изкопна яма, тъй като устройството ви позволява напълно да забравите за проблемите, свързани с изхвърлянето на отпадъчни води. Трябва също да се отбележи, че някои модели изискват електрическа мрежа, което е донякъде проблематично за определени региони на страната ни.