Какво можете да разберете за софийски университет Св. Климент Охридски в София и други забележителности на града

Какво можете да разберете за софийски университет Св. Климент Охридски в София и други забележителности на града

Университетът носи името на един от основоположниците на славянската писменост св. Климент Охридски. Тази образователна институция се счита за една от най-добрите забележителности на града и най-престижната в страната. Помещава се в ренесансова сграда от 1934 г. По първоначалния проект работи А. Брейнсън, по-късно архитект Й. Миланов прави свои промени в плана, добавяйки към него елементи на експресивен барок и еклектизъм. Средствата за построяването на Университета са дарени от двамата братя Евлоги и Христо Георгиеви, чиито паметници стоят от двете страни на централния вход на Алма Матер.

Сградата на българския парламент в столицата

Основният законодателен орган на България се намира в живописна сграда, построена през 1886 г., която е класифицирана като паметник на архитектурата. Издигнат е в неоренесансов стил по проект на К. Йованович. През 1890 и 1928 г. към конструкцията са добавени допълнителни помещения и централен вход с колони. Сградата се намира в самия център на София на площад Народно събрание.

Статуя на Света София в центъра на града се извисява на висока колона на пиедестал.

Паметникът на града краси столицата на България от 2000 г. Скулптурата е монтирана на мястото на съборения паметник на В. И. Ленин. Света София е произведение на скулптора Георги Чапкънов и тя символизира мъдростта и Божията благодат. Тя сякаш протяга ръце над града. По чертите й може да се отгатне визията на древногръцката богиня Атина. Статуята достига височина от 8 метра. Красива и нежна и изпълнена със сила е статуята на Света София. Петтонната скулптура стои на 12-метров пиедестал.

Паметник на Царя Освободител в София

В самия център на София има внушителни забележителности на града на руския император Александър II. С него българите  са изразили благодарността си за приноса на руския цар за освобождението на страната си от османско владичество. Паметникът е издигнат в началото на 20 век. Откриването на паметника се е състояло в присъствието на цар Фердинанд I и великия княз Владимир, син на Александър II. Фигурата на императора, седнал на кон, е изработена от бронз и е монтирана върху гранитен пиедестал.

Парк Борисова Градина

Прекрасен и живописен градски парк в центъра на София, който жителите наричат ​​“Борисовата градина“. Създаден е в края на 19 век по инициатива на швейцарски градинар. До 1924 г. територията на парка се е удвоила, появяват се фонтани, розови градини, езерце и японска градина. В средата на 20 век тук е построена сградата на обсерваторията. Днес този зелен оазис, граничещ с гората се посещава с удоволствие от туристи и жители на столицата.

Боянски водопад

Боянският водопад е една чудна природна забележителност, която се намира по склоновете на Витоша. При ясно време се вижда дори от центъра на София. Водни струи падат от 15 метра височина и се разбиват върху камъни с хиляди пръски. Потокът става особено пълноводен при топенето на снега, когато нивото на водата в реката, която захранва прага, достигне максималното си ниво. До водопада се стига по няколко туристически пътеки. Любимо място е на Софиянци и гости на града.

Витоша планинска верига

Планинска верига в околностите на София, простираща се на 19 км. На територията му се намира едноименният национален парк Витоша . Най-високият връх на Витоша е връх Черни-Връх (над 2200 метра). Първите алпинисти изкачват върховете на Витоша в края на 19 век. Днес там е популярен ски курорт с обща дължина на пистите от около 30 км.