Важно е да знаем как да отслабваме

Днес нека поговорим за хранителната информираност. Тази тема е много тясно свързана с проблема с преяждането и така наречения психологически глад. Защо да развиваме правилна съзнателност и поведение при хранене? Това умение ще Ви спаси от психологически глад и съответно ще Ви опази от преяждане, а осъзнаването ще Ви гарантира и поведение за здравословно хранене.

Как да отслабваме правилно?

За да постигнете това е съвсем просто, но първо трябва да разберете основните причини за хранителното си разстройство, така че да Ви е по-лесно да разберете.

И така, преди половин час сте имали обилен обяд, тялото Ви не издава никакви сигнали за глад, в същото време Вие например включвате телевизия за любимата си поредица и, за да не я гледате „без вкусни неща“ (това е толкова безинтересно), си хапвате няколко уж малки бургера на едно заседание и пакет чипс. Позната ли Ви е тази ситуация? Това, което се случва, е преяждане.

Сега си представете следното: обядвали сте преди около час и половина, усещате лек глад, нарязвате си на една чиния плодове или салата, и тук важи основното правило:  да спрете да ядете точно в момента, когато чувствате ситост. Яжте бавно, дъвчейки старателно и тогава можете да контролирате този момент. Този подход вече е правилната закуска.

Трудно Ви е да определите дали сте гладни физически, усещането, че изглежда да, но няма сигурност? Тогава една малка тайна ще Ви помогне да станете наясно. Помислете какво бихте искали да хапнете в момента, някакво любимо вкусно ястие, като голям и сочен бургер може би… Представихте ли си? Сега помислете за по-опростена и / или напълно безвкусна храна за Вас, например, някаква каша, без сол, захар и масло. Вие наистина сте гладни, само ако и в двата случая усетите, че искате да ядете, но ако реакцията присъства само на първото предствяне, то това е просто психологическа потребност, нищо повече.

Това са някои от начините за това как да отслабваме правилно.