Бебетата и колко трябва да спят те?

На около четири до шест седмици моделите на сън постепенно стават по-редовни и бебето бавно започва да се приспособява към ежедневния ритъм. Повечето деца на тази възраст заспиват по едно и също време вечер и се събуждат по едно и също време всяка сутрин. До около 6-ия месец от живота се развива по-голяма непрекъсната продължителност на всеки детски сън при бебетата . Тя става от около 6 часа. Повечето бебета могат да спят от 6 до 8 часа наведнъж до първата година от живота си. Това e така, защото след кратка фаза на събуждане то може да заспи отново без родителска помощ. Дневният сън може да продължи до 3-та или 4-та година от живота на бебето.

Какво помага на бебето в ритъма на детски сън : редовен дневен режим

Още през деня бебето може да се запознае с повече или по-малко фиксиран ритъм на времената за хранене, игра и сън. Рутините и структурите в грижата, кърменето или храненето, както и времето за лягане помагат на бебето да се ориентира. Така то намери своя ритъм и също така подпомагат самостоятелното заспиване през деня. 

Дори ако вашето бебе изпита например как стимулацията и почивките се редуват според съответните им нужди, то постепенно ще научи, че всичко има своето време. Защото децата – колкото и малки да са – учат чрез структурите, които техните родители им предлагат. 

Някои деца развиват фиксиран ритъм съвсем сами в рамките на няколко седмици, други съобщават за своя глад или нужда от сън отново и отново в различно време на деня и нощта. Особено важно е вие като родители да ориентирате детето си, като направите ежедневието му възможно най-редовно. Разбира се, това не работи веднага и не винаги. 

Детски сън при бебетата и кога е необходим?

В последния час преди лягане детето трябва да може да се успокои и да се подготви за детския сън . Като винаги използвате едни и същи процеси и рутини, когато си лягате вечер,  детето развива чувство за редовност и очакване. 

Дейностите, които са винаги едни и същи всяка вечер, ще накарат бебето да заспи. Малко по малко, то ще научи какво да очаква и когато е уморено винаги ще спи по-добре. Дори много малките бебета имат известна, макар и ограничена, способност да се успокояват и да заспиват сами. Например като смучат ръцете си. Тази способност продължава да се развива през първите няколко месеца от живота им.