Агнешки кокали – съвети и препоръки за хранене на куче

Суровите агнешки кокали крият ли рискове?

Кучетата могат да ядат агнешки кокали – ако са сурови и неварени. Агнешките кокали могат да помогнат за почистването на зъбите на вашето куче и да укрепят челюстите му. Суровите кости също съдържат основни витамини и минерали за диетата на вашето куче, като калций и фосфор. Агнешките кости са месести кости, предназначени само за гризане, като свински кости или говежди кости. Дайте на вашето куче голям кокал за дъвчене, защото малките кости могат да заседнат в стомаха му или да накарат кучето ви да се задави.

Докато кучетата могат да ядат сурови агнешки кокали, не всички видове кости са безопасни за кучета. Суровите пилешки кости могат да се натрошат и да причинят опасност от задавяне, така че не хранете кучетата с тези видове кости. Най-безопасният вариант за вашия домашен любимец е питателна хапка от магазина или домашно приготвена кучешка храна.

3 риска от агнешки кости за кучета

Въпреки че агнешките кости предлагат някои ползи за здравето на вашето куче, никога не е безопасно да давате варени кости на кучета. Агнешките кости могат да причинят:

  1. Опасности от задушаване и зъби: Ако вашето куче изяде малко парче кост, това може да представлява опасност от задавяне. При поглъщане малките агнешки кости, като например агнешки котлети, могат да заседнат в гърлото на кучето или да причинят запушвания в храносмилателната му система. Големите кости, като кокалчетата, са твърде дебели и могат да повредят зъбите на вашето куче. Давайте на вашето куче само сурови агнешки ребра, агнешки бутове или опашни кости.
  2. Вътрешни наранявания: Варените агнешки кости стават крехки и се раздробяват лесно в устата на кучето. Тези фрагменти причиняват вътрешно увреждане на хранопровода и храносмилателната система на кучето. Перфорации в храносмилателния тракт или стомаха на кучето могат да доведат до бактериални инфекции.
  3. Стомашни проблеми: Не давайте кости на кучета със стомашни или чревни проблеми. Костният мозък в костите е много богат и може да влоши тези проблеми. Давайте на домашни любимци с чувствителен стомах дъвчене за кучета от сурова кожа вместо агнешки кости.

Как безопасно да дадете на кучето си сурова агнешка кост: 3 съвета

Има няколко начина да направите суровите агнешки кости безопасни за кучета. За да предложите на кучето си сурова кост, следвайте тези съвети:

  1. Проверете размера. Давайте на вашето куче само кост, която е по-голяма от размера на муцуната му. Това предпазва кучето от преглъщане и евентуално задавяне с костта. Уверете се, че костта няма остри ръбове, които могат да порежат езика на вашето куче.
  2. Пазете ги чисти. Стомашните киселини на кучето му помагат да смила костите и да елиминира потенциалните бактерии в суровата храна. Въпреки това, суровото месо все още представлява опасност за здравето на някои кучета, особено кученца и кучета с автоимунни заболявания. Освен това отрежете мазнината или кожата от суровите кости; животинската мазнина често причинява стомашно-чревно разстройство и може да доведе до панкреатит или възпаление на панкреаса.
  3. Гледайте кучето си. Собствениците на кучета никога не трябва да позволяват на своите домашни любимци да ядат сурови агнешки кости без надзор. Следете за признаци на задушаване или стомашно-чревен дистрес, като повърхностно дишане, болка, запек или повръщане.

Вижте другите ни предложения тук!