Автомобилните добавки за катализатор

Металните катализатори, както и керамичните, страдат, когато се използва нискокачествено гориво. В този случай клетките се запушват по-бързо от обикновено. В резултат на това катализаторът ще трябва да бъде сменен или да добавите добавки за катализатор.

Но този тип автомобилен неутрализатор издържа на механични натоварвания, за разлика от керамичните.

Ами ако катализаторът е станал неизползваем?

Както всяка друга автомобилна част, рано или късно катализаторът ще стане неизползваем. Клетките на катализатора се запушват и в някои случаи частта може да се деформира поради механични повреди. Ако дадена част е станала неизползваема, тя трябва да бъде заменена с нова възможно най-скоро. Неуспешната част не трябва да се изхвърли, няма за какво да се съхранява в гаража.

Автомобилните добавки за катализатор се предлагат в два вида: керамични и метални.

  • Керамичен катализатор

Керамичните катализатори се характеризират с повишена крехкост. Вътрешната част на такъв катализатор е изработена от керамика, така че е много чувствителна към лоши пътища, механични повреди, температурни промени, използване на нискокачествено гориво, прегряване и навлизане на чужди течности. Този тип катализатор може да се повреди по-бързо поради механични повреди.

  • Метал

Металните катализатори са по-устойчиви на външни повреди: те не се страхуват толкова от висока влажност, сблъсъци с бордюри, камъни или корозия.Тези видове автомобилни катализатори се считат за по-силни, но също така могат да се провалят по-бързо поради нискокачествено гориво.

Самият катализатор е доста прост. Състои се от корпус, монолитен филтър и каталитичен слой (основната част, която включва определено количество ценни метали: родий, платина и паладий). Именно тези елементи активират окисляването или дезоксидирането и превръщат вредните вещества във въглероден диоксид, вода и азот.

Съществува и друга класификация за видовете автомобилни катализатори:

  • Филтър за твърди частици. Има допълнителни клетки, предназначени да улавят частици сажди и вредни вещества, съдържащи се в газовете.
  • Спортен катализатор. Може да се монтира не само на спортна кола, но и на обикновена кола от среден клас. Спортният катализатор има по-дълъг експлоатационен живот поради по-голямото отлагане на благородни метали и увеличения слой катализатори.